A mai rămas puțin timp până la venirea noului an, și cu această ocazie, am decis să fac o scurtă retrospectivă a anului 2023. Mai exact, să vorbesc despre publicarea cărții „Aradul de altădată”, demers care pentru mine a reprezentat un vis devenit realitate. Deși știam de mulți ani că m-aș simți extrem de împlinit să ajung în acest punct, multă vreme nu am fost convins că aș putea demara această inițiativă. Despre pasiunea mea pentru istoria locală am scris detaliat în articolul publicat în această vară („Aradul de Altădată”, după 12 ani). Ce aș dori însă să fac în articolul de față este să aduc câteva precizări referitoare la motivele care au stat la baza demersului de scriere a cărții.
Și totuși, de ce am scris această carte? Pentru a găsi răspunsul la această întrebare, este necesar să facem o scurtă incursiune în anul 2008, când am achiziționat prima carte de istorie locală și, implicit, am dezvoltat o pasiune pentru trecutul Aradului. În decursul celor aproximativ 15 ani care au trecut, colecția mea de cărți s-a îmbogățit cu zeci de alte volume ce tratează istoria orașului Arad. Citind fiecare carte de nenumărate ori și cu mare atenție, am reușit să-mi conturez mai multe idei referitoare la subiectele pe care mi-ar plăcea să le explorez, având în gând o serie de teme care mă interesau. În cea mai mare parte, acestea nu aveau legătură cu zona centrală a municipiului Arad, ci cu anumite cartiere. Când m-am hotărât în toamna anului 2019 să mă apuc de scrierea unei cărți, am dorit să realizez o cercetare amănunțită pentru a găsi răspunsuri la dilemele pe care le aveam și, în același timp, să ofer o nouă perspectivă asupra istoriei locale. De aceea, cititorul cărții va întâlni subcapitole cu titluri precum „Urmează stația Electrometal”, „FSN = PCR” sau chiar „Izvorul Minunilor & Frutti Fresh”, aspect care ar putea părea, la prima vedere, mai neobișnuit pentru cei familiarizați cu un altfel de stil.
Nu am intenționat nici măcar o clipă ca „Aradul de altădată” să fie doar o altă carte de istorie locală. Cele 6 capitole ale cărții abordează atât teme care nu au mai fost abordate până acum, cât și teme despre care s-a mai scris la modul general, dar pentru care am adoptat o perspectivă diferită de cercetare. Aș dori să menționez aici capitolul despre bombardamentele din anul 1944, în care am prezentat în primul rând situația mai multor construcții distruse sau grav afectate de atacurile asupra Aradului. În acest caz, am ales să restrâng o temă generală în așa fel încât să poată fi înțeles mai concret impactul pe care bombardamentele le-au avut în viața orașului de pe Mureș. Prin această carte, mi-am propus să expun propria mea perspectivă asupra istoriei locale, fără să mă las constrâns de anumit tipar. Rămâne la aprecierea cititorilor dacă am reușit acest lucru. Personal, am încredere în conținutul volumului „Aradul de altădată” și în faptul că am reușit să redau în cele peste 300 de pagini exact ceea ce mi-am propus să ofer cititorilor.
În ceea ce privește perioada de după lansarea cărții, aceasta a fost interesantă din mai multe puncte de vedere. Deși era mai mult decât evident că reprezenta momentul cu cel mai înalt grad de interes din partea potențialilor cititori, inexplicabil, cartea „Aradul de altădată” nu a mai fost disponibilă. Din motive care îmi rămân necunoscute, tirajul cărții a fost unul redus. Ținând cont de comunitatea formată în acești 12 ani în jurul paginii „Aradul de Altădată”, mă așteptam ca interesul pentru carte să fie considerabil, de aceea am sperat că tirajul inițial va reuși să acopere cererile existente. Ceea ce am constatat, din păcate, a fost lipsa de încredere acordată acestui volum. În ansamblu, am fost dezamăgit de cum s-au derulat lucrurile. Menționez că organizarea evenimentului de lansare în sine a fost o adevărată provocare, dat fiind că era aproape să nu se desfășoare în forma finală. După schimbarea locației inițiale, pe care o considerasem potrivită pentru a atrage cât mai mulți participanți, într-o locație mai degrabă neîncăpătoare, a apărut până și o sugestie ca lansarea cărții „Aradul de altădată” să fie contopită cu cea a unei alte apariții editoriale, chiar dacă aceasta nu avea vreo legătură tematică.
Într-o notă pozitivă, cu ocazia acestei retrospective, vreau să menționez că în data de 15 decembrie am găzduit un prim eveniment legat de carte la Casa Pianului „Jacques Faix” din Arad. Printr-o întâmplare fericită, am avut șansa să ajung în această locație specială cu doar câteva zile înainte de lansarea cărții, beneficiind ulterior de toată bunăvoința și implicarea pentru organizarea unei seri de discuții. Fiind prima dată, evenimentul a fost unul restrâns, invitând câteva persoane care au participat la lansarea cărții. Discuția propriu-zisă nu s-a centrat pe volumul „Aradul de altădată”, ci pe situația Aradului din prezent și pe ceea ce ar trebui făcut în acest context. Seara de discuții a reprezentat o adevărată bucurie și cu siguranță va fi reluată în viitorul apropiat.
Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost interesați de cartea „Aradul de altădată” și mi-au fost alături pe parcursul anului 2023. Totodată, îmi cer scuze celor care nu au intrat până în acest moment în posesia unui volum. Este important să menționez cu această ocazie că nu sunt implicat în procesul de achiziționare a cărților, neavând exemplare pentru vânzare și nici vreun beneficiu financiar de pe urma exemplarelor vândute până în prezent. Sunt încrezător că situația se va remedia curând și că volumul va fi disponibil și în librăriile din Arad, unde am aflat cu surprindere că deja există o cerere ridicată din partea celor care le trec pragul.
De asemenea, anunț cu mare entuziasm că un nou proiect editorial este în lucru și că, dacă totul merge bine, va fi lansat în prima jumătate a anului 2024. Nu este o continuare a volumului „Aradul de altădată”, ci un concept diferit, ținând cont de sugestiile primite până acum.
An Nou Fericit tuturor, cu multă sănătate și bucurii!
Cartea „Aradul de altădată” poate fi comandată accesând următorul link: https://editura.uvvg.ro/shop/istorie-si-studii-culturale/aradul-de-altadata/